Ezek voltak 2015 legdrágább festményei hazánkban
2015. december 28. írta: műtárgy

Ezek voltak 2015 legdrágább festményei hazánkban

Az árverési rekordok ugyan nem dőltek meg az idén, mégis jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - állapítja meg a műtárgy.com összefoglalója.

A 15 legmagasabb áron elkelt aukciós tétel listája első ránézésre talán némileg csalódást keltő, hiszen a legmagasabb ár is alig több mint a Csontváry Kosztka Tivadar által pontosan 3 éve felállított 240 millió forintos magyar rekord, ám azt tudomásul kell venni, hogy 100 millió feletti eredményt egyelőre lényegében hárman tudnak produkálni a hazai piacon, és ők is csak legjobb munkáikkal: Csontváry mellett Munkácsy Mihály és Gulácsy Lajos. (Hozzájuk egy művével eddig csak Bortnyik Sándor tudott csatlakozni.) Az említett művészektől idén legfeljebb kisebb munkák kerültek kalapács alá. 60 millió forint alatt azonban egyre sűrűbb a mezőny: a 10 millió fölötti leütések száma már jóval meghaladja az évi százat, igen komoly forgalmat generálva a vezető aukciósházak számára. Bár a toplistán szereplő valamennyi tétel ugyanannál a két aukciósháznál, a Virág Judit és a Kieselbach Galériánál szerepelt, 10 millió feletti árakat ma már rajtuk kívül is jónéhányan elérnek, így a BÁV, a Nagyházi, a Biksady és a Pintér árverőházak, galériák is. Jó hír az is, hogy a kiugró eredményt produkálni tudó művészek köre viszonylag széles: a top 15 festmény alkotói között csak egyetlen név - Vaszary Jánosé - jelenik meg kétszer.

Ezek voltak 2015 legdrágább festményei hazánkban

 

Kádár Béla: Beszélgetők szabadban című festmény vezeti a 2015-ös Toplistát.



Megjegyzendő, hogy a legmagasabb árak nem feltétlenül aukciókon születnek, az egyéb csatornákon keresztül értékesített és főleg a magánügyletek keretében eladott műtárgyakról azonban rendszerint kevés információ szivárog ki. De idén például ismertté vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának keretében 4,5 milliárd forintért, azaz a legjobb ez évi aukciós ár ötvenszereséért (!) megvásárolta Tiziano: Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét.

Lássuk ezek után magát a 2015-ös listát a leütési árakkal; a festmények új tulajdonosai az itt szereplő árakon felül 15-20% jutalékot fizettek az árverőházaknak.

Ezek voltak 2015 legdrágább festményei hazánkban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr928206464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása