Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá
2015. december 15. írta: műtárgy

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá

A műtárgy.com ajánlójában most értékes arany és ezüstpénzeket, ún. utánvereteket ajánl. Ezek az érmék nemcsak kortörténeti műremekek, hanem értékálló befektetések is lehetnek. A korabeli darabok ma már rendkívül ritkán bukkannak fel és nagyon nehezen beszerezhetőek, ezért a gyűjtők sokszor utánveretekkel egészítik ki gyűjteményeiket.

Ezeket az utánvereteket mindössze 100 példányban, az eredeti verőtövek felhasználásával a Magyar Pénzverő Zrt. gyártotta, az eredetivel megegyező súlyban, átmérőben és finomságban. Az új darabok csupán annyiban különböznek az eredetektől, hogy az előoldal mezőrészében apró jelölés látható: "BP.", valamint az arany fémjelzése, egy sugárkoszorú nélküli napkorong (kör közepén pont), továbbá a finomságot jelző számérték: 900 (azaz 900/1000 tisztaságú arany).

Az új jelölésektől eltekintve ezek a darabok gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek az Osztrák Magyar Monarchia eredeti pénzeitől. Az érmék kis példányszámát a Magyar Pénzverő Zrt. garantálja, és ezt az érmékhez járó tanúsítványban (ún. certificate) dokumentálva írásban is megerősíti. Gyártás után a szerszámokat a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtára kapja meg, így további példányok nem készíthetőek. Az eredeti, korabeli példányok nagyon ritkák, szinte lehetetlen beszerezni őket, ezért az ún. teljes sorok (adott címlet különböző variációiból, évszámaiból stb. kialakított sorozatok) kiegészítéséhez csak az utánveretek szolgálhatnak segítségként. Lássuk, milyen utánveretek érhetőek el most a műtárgypiacon a Monarchia idejéből.

4 Forint - 10 Frank 1880 KB Ferenc József idősebb kori portréjával

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



1880-ban Körmöcbányán ebből a címletből két különböző portréval vertek pénzt, először az 1870-től alkalmazott régi Ferenc József ábrázolással, majd igazodva az eltelt 10 év változásaihoz, egy idősebb kori arcképével is. Ez utóbbiból csak nagyon kis példányszám készült - az előző éremnél lényegesen ritkábban fordul elő. Aukciókon az eredeti darabok közepesen szép állapotban közel 2 millió forintot érnek. Verdefényes darabból pedig egyetlen darab sem került kalapács alá az elmúlt 20 évben.

4 Forint - 10 Frank 1892 KB

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



Az eredeti veret mindösszesen 23 példányban készült. Ennek oka, hogy 1892-ben pénzrendszer váltás volt, ekkor a napi pénzforgalom számára arany 10 koronások készültek nagy mennyiségben. Magánforgalomban az eredeti darab előfordulása teljesen esélytelen, utolsó ismert aukciós elkelési ára 22.000 EURO +20% jutalék. (A fentieknél a szokatlan kettős címlet 4 Forint - 10 Frank, a Latin Monetáris Unióhoz való társulás miatt jött létre, 1892 után már nem vertek kettős címletű pénzeket.)

10 Korona 1895 KB

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



Csak néhány ismeretlen számú példány készült az eredetiből, aukciós ára 60.000 EURO (+20% jutalék, több mint 42 millió forint)


10 Korona 1915 KB

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



Nagyon ritkán fordul elő gyűjtői forgalomban, 16-18.000 EURO az aukciós leütési ára.

Ferenc József 1 Forint, 1878 K.-B.

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



A Selmecbányai II. József nevű Altárna újbóli megnyitására készült Körmöcbányán. Au 999, 22.50 g 29 mm. UNC/BU 24 darab

Ferenc József 1 Forint, 1878 K.-B.

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



A Selmecbányai II. József nevű Altárna újbóli megnyitására készült Körmöcbányán. Ag 900, 12.36 g 29 mm. UNC/BU 100 darab

Ferenc József 1 Forint, 1878 K.-B.

Értékes érmék kerülhetnek most a fa alá



A Selmecbányai II. József nevű Altárna újbóli megnyitására készült Körmöcbányán. CuZn, 13 g 29 mm. UNC/BU 100 darab


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr648173800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása