Jönnek az év legnagyobb árverései - vásárolj be Te is!
2015. november 30. írta: műtárgy

Jönnek az év legnagyobb árverései - vásárolj be Te is!

Belehúznak az év végén a hazai aukciósházak: december első felében több mint negyedszáz élő és online aukción licitálhatunk és szinte minden műfajban jó lehetőségek adódnak a befektetésre vagy nívós karácsonyi ajándékok vásárlására. De érdemes még tartalékolni is, mert néhány nagy árverőház csak közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt lép színre. A műtárgy.com aukciós előzetesében összefoglalta az eseményeket.

 

 

A Biksady Galéria december 2-án 32. aukcióját tartja, a 361 festményből, műtárgyból és szőnyegből álló tételsor összkikiáltási ára minden korábbinál magasabb. A festményanyag gerincét a két éve elhunyt neves gyűjtő, László Károly egykori tulajdonában volt művek képezik. Több alkotótól is életművi jelentőségű festményekre lehet licitálni: Kunffy Lajos Tanácskozó cigányok című vászna 22 millió forintról, a római iskolás Kontuly Béla két alkotása pedig 9,5 illetve 6 millióról indul. Aba-Novák Vilmos Kékruhás nője 8,5 millió, Kmetty János női portréja 7,5 millió forinton kezd. A legmagasabb, 24 millió forintos induló árat egy külföldi munka, Evelyn de Morgan XIX. századi allegorikus festménye kapta, ami szerepelt már a Sotheby's és a Christie's aukcióin is. A műtárgyanyagból kiemelkedik egy XVIII-XIX. századi buddhista imakép-gyűjtemény; a textil alapra festett képek induló ára 140 ezer és 1,1 millió forint között alakul. A bútorkínálat éke egy XIX. századi osztrák konzolasztal, de említést érdemelnek a jó százéves, Joseph Hoffmann és Adolf Loos által tervezett csillárok is, melyekre 1,5 millióról indulva lehet licitálni. Az aukció anyaga itt tekinthető meg.
Gróf Batthyany Gyula: Hölgy fekete selyem masnival. 550.000 Forintról indul a Biksady Galéria december 2-i árverésén.

Jönnek az év legnagyobb aukciói - Vásárolj be te is karácsonyra

December 5-én 50. aukciójához érkezik a legnagyobb vidéki aukciósház, a debreceni Villás Galéria. A kínálat gazdag és a vásárlást vonzóvá teheti az is, hogy ezúttal a tételek után csak 15% jutalékot számolnak fel. A sztártétel Mednyánszky László 6,5 millióról induló, többszörösen kiállított és reprodukált tátrai tájképe lehet, míg a kortárs anyagból Reigl Judit 1973-as temperája emelkedik ki, amiért legkevesebb 1,8 millió forintot kell fizetni. Az ezüst kínálat legdrágább tételeit a szervírozó tálcák között találjuk, a negyed kiló körüli súlyú darabok 420, illetve 460 ezer forinton kezdenek.
Két nappal később aukció lesz Kecskeméten is, ahol a Premier Galéria tartja 13. árverését. A legdrágább tétel itt Csók István 1,1 millión kezdő Fürdőző Zsuzsannája, de érdemes felhívni a figyelmet a színvonalas kortárs sokszorosított grafikai anyagra is, többek között Gyarmathy Tihamér, Fajó János, Hencze Tamás, ef Zámbó István és Lugossy László munkáival.
Visszatérve Budapestre: a BÁV 8-án ékszer-, 9-én Zsolnay- és ezüst aukciót tart. Az első napon a hölgyek XIX. századi és modern ékszergarnitúrák, befektetési szempontból is figyelemre méltó, nagyméretű brillek között válogathatnak. A kínálat legdrágább darabja egy 6,8 millió forintról indított fülbevaló pár, két hatalmas méretű, régi csiszolású briliánssal. A férfiakat régi zsebórák és modern karórák várják, többek között az IWC, az Omega, a Longines és a Breitling műhelyeiből. Az 56 tételből álló Zsolnay-válogatás reprezentatív áttekintést ad Sikorszki Tádé forma-, és Zsolnay Júlia dekortervezői munkájáról. Az ezüst műtárgykínálat különösen dekoratív darabja az 1860-as évek végén készült nagyméretű kandeláber pár.
Melltű, briliáns és gyémánt díszítéssel. 900.000 Forintról indul a BÁV december 8-i árverésén.

Jönnek az év legnagyobb aukciói - Vásárolj be te is karácsonyra

Félszáz további ékszerre az OREX 53. ékszerlicitjén lehet pályázni 10-én, az induló árak a 11 és 320 ezer forint közötti sávban mozognak. A tételeket itt lehet megnézni.
A Párisi Galéria 10-én új helyszínen, a Hotel Astoriában tartja karácsonyi nagyárverését. Az anyag több meglepetéssel szolgál, mindenekelőtt egy gazdag kortárs válogatással, benne Pauer Gyula, Bukta Imre, Deim Pál, Fehér László, Fajó János, Konok Tamás, Nemes Judit, Szikora Tamás munkáival. Ezek általában éppúgy a 100-600 ezer forintos sávban elérhetőek, mint a XX. századi magyar festészet aukciókon rendszeresen felbukkanó, keresett mesterei, így Kmetty János, Berény Róbert, Bene Géza, Tóth Menyhért munkái. Kádár Béla festményei már magasabbról, 1,3-2,2 millió forintról indulnak és vannak milliós tételek a változatos Zsolnay-kínálatban is.
Az Arte Galéria fotó-, szobor- és éremaukcióval jelentkezik december 12-én. Számos kultúrtörténeti érdekességű fotó, pl. Lugosi Lugo László művészfotói kerülnek kalapács alá, s a részben ugyancsak fotó-tematikájú szobor- és éremanyagban olyan neves művészek alkotásai szerepelnek mint Fémes Beck Vilmos, Borsos Miklós, Asszonyi Tamás vagy Gerhes Gábor. Ezen a napon is lesz egy vidéki árverés: a győri Almáriumban a festmények, szobrok és műtárgyak többsége a néhány tízezer forintos kategóriában indul, de lehet licitálni neves mesterek, így Iványi Grünwald Béla, Glatz Oszkár, Gábor Jenő és Kerényi Jenő magasabb árfekvésű festményeire, illetve szobraira is.
Online árverésekben is gazdag lesz a december. Papírrégiségek, dokumentumok, képeslapok, filatéliai érdekességek a Darabanth és a Krisztina aukciósházaknál kerülnek kalapács alá. Mindkét aukciósháznál december 3-ik fogadják az online liciteket. A Darabanth Aukciósház katalógusa innen, a Krisztina Aukciósház katalógusa pedig innen érhető el.
December 4-ig lehet ajánlatot tenni az Enteriőr Antik festmény, műtárgy, bútor, szőnyeg, könyv online árverésének tételeire. A képzőművészeti anyagból említést érdemel Telepy Károly és Szőnyi István 600, illetve 440 ezer forinton kezdő tájképe, az egyéb tételek között pedig egy hibátlan állapotú iráni szőnyeg, 560 ezer forintos kikiáltási árral. A katalógus itt látható.
December 1-én indul és 11-én zárul a szolnoki Art-Euro Galéria ugyancsak online árverése, ami bővelkedik magas - online aukciók esetében egyelőre esetenként szokatlanul magas - árfekvésű tételekben, amik közül 14 milliós induló árával kiemelkedik Szinyei Merse Pál Bodrog-parti tája. A hónap első felében számos könyvárverés is lesz, színre lép a Központi, a Laskai Osvát, a Városfal, a Mike és Társa, a Studio, a Honterus és az Abaúj Antikvárium, emellett 9-én zárul a Múzeum Antikvárium online árverése. Két tételt emelünk ki a Központi Antikvárium kínálatából: Radnóti Miklós verskézirata 5 millió, Beck Judithoz címzett levele 3 millió forintról indul.
Hamarosan újra jelentkezünk az évzáró árverések, köztük a Nagyházi, a Blitz, a Virág Judit és a Kieselbach galériák előzetesével. (műtárgy.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr958127726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása