Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt
2018. március 20. írta: Járfás Eszter

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

Kevés stílus idézheti fel bennünk jobban a burjánzó, élettel teli természetet, mint a szecesszió, nem csoda tehát, hogy ma is töretlen népszerűségnek örvend. A századfordulón kialakult irányzat a historizmus bevett formái ellen lázadt. Főként az iparművészetben terjedt el, organikus, hullámzó, a növényvilág ihlette formák jellemzik. A szecessziós tárgyak dekoratívak, életörömet sugároznak. A belvárosban járva-kelve is gyakran találkozhatunk egy-egy homlokzaton a jellegzetes kacskaringós mintákkal, élénk színekben játszó mozaikokkal, majolika díszítésekkel, kovácsoltvas kapuzatokkal, amelyek üde, játékos színfoltként hatnak a gyakran kissé szürke nagyvárosi környezetben. A jó időt várva, szeretjük a szűkebb környezetünkbe is becsempészni a természet közelségét megjelenítő, tavaszt idéző, vidám, színes tárgyakat. Egy-egy élénk színű váza, finoman megmunkált csésze, növényi mintájú kaspó képes felfrissíteni, élettel megtölteni a szobát, amelyben van. Jelenlétükkel örömtelibbé teszik a mindennapjainkat. Az alábbiakban olyan szecessziós tárgyakat válogattunk, amelyek garantáltan kielégítik a szépség iránti vágyunkat, és amelyeket egy közelgő aukción meg is vásárolhatunk.

Elsőként ezt a fejedelmi Zsolnay díszvázát ajánljuk, amely bármelyik asztal legkitűnőbb dísze lehet. Az 1895-ben készült tárgy japonizáló virágmotívumokkal díszített, fényes eozinmázzal festett darab. A világhírű pécsi Zsolnay gyár legsikeresebb korszakát idézi, ugyanis a manufaktúra legkedveltebb tárgyai pont a szecessziós munkák.

5001463454_179.jpg

Zsolnay szecessziós díszváza, Pécs, 1895

Szintén a Zsolnay gyárban készült ez a négy miniatűr dísztárgy. Együtt vagy a lakás különböző pontjain elhelyezve is jól mutatnak. Amennyiben kisebb, nem hivalkodó, de minőségi és esztétikus darabokra vágyunk, remek választás lehet a két díszvázából, egy korsóból és egy bonbontartóból álló együttes.

5001463452_177.jpg

Négy darab miniatűr dísztárgy, Zsolnay, Pécs

Eozinmázakkal festett tavirózsák díszítik ezt az apró, de míves, tojás formájú Zsolnay függeléket. A tárgy igazi kuriózumnak számít, egykor ékszerként funkcionált, függesztőkarikája ezüst.

5001463456_181.jpg

Zsolnay szecessziós függelék, 1900 k.

Nemes anyagokból, porcelánból és ezüstből készült ez a négy mokkáscsésze, amely különleges, ünnepi alkalommá varázsolhatja a kávézást. A finom megmunkálású ezüst, a hullámzó, növényi ornamentika nagyszerűen egészíti ki a porcelán tisztaságát és visszafogottságát. Ki ne szeretné ilyen remekbe szabott tárgyból elfogyasztani a mindennapi feketéjét?

5001463431_156.jpg

Négy darab szecessziós mokkáscsésze, ezüst 344 g, Bécs, 1900 k.

Az ezüstnél maradva ajánljuk ezt a jugendstil gyümölcskosarat, ami Bécsben készült, 1900 körül. Egyszerűségében nagyszerű, remekül mutathat az asztalon, megpakolva színes gyümölcsökkel.

 5001463432_157.jpg

Szintén Bécsben készült ez a likőröskancsó, amelynek fúvott és csiszolt üvegből álló testét ezüstözött ón szerelékek ékesítik. A karcsú tárgyat a szecesszióra jellemző virtuóz formaalakítás jellemzi. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a kancsó alján látható női profilra, amely oly jellegzetes eleme a szecessziós alkotásoknak.

5001463418_143.jpg

Szecessziós likőröskancsó, Bécs, 1900 k.

Végezetül egy szecessziós kínálót ajánlunk, amely Emile Gallé műhelyében készült, 1905 körül. Az üvegtárgyon részletgazdag tájkép elevenedik meg a szemünk előtt, amely a speciális technikának és a több rétegnek köszönhetően térbelinek tűnik. Emile Gallé a szecessziós üvegművészet egyik legkitűnőbb mestere, aki a természetből merített inspirációt.

5001463440_165.jpg

 

Szerző: műtárgy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr4913749792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása