Frida kertje
2017. augusztus 16. írta: Járfás Eszter

Frida kertje

Frida Kahlo-t napjainkban senkinek sem kell már bemutatni. A szenvedélyes mexikói festőnő küzdelmekkel teli élete, érzelemdús és politikai tartalmakban is bővelkedő festészete, viharos kapcsolata festőtársával, Diego Rivera-val a nagyközönség által jól ismert tények.

Talán kevesebben tudják azonban, hogy Frida kreativitása nem korlátozódott a festészetre, megmutatkozott a Coyoacán-on lévő ház kertjének kialakításában is. A Mexikóváros környékén álló, ragyogó kék falairól elnevezett családi otthon, a La Casa Azul és a körülötte kibontakozó kert nagyszerű teret biztosított a festőnő számára, hogy művészetét, az életről és a politikáról vallott nézeteit a vászonnál nagyobb méretben is kifejezhesse. Kahlo kertjét, ha úgy tetszik, felfoghatjuk egy élő festményként is, amely így az életmű szerves részét képezi.

alabama-chanin-fridas-garden-2.jpg

Frida a kertben

A később Kék házzá keresztelt épületet Frida német származású édesapja építtette 1904-ben. Arról, hogy milyen lehetett a kert a festő gyermekkorában, vajmi keveset tudni. Többen úgy gondolják, hogy Frida mexikói édesanyja, Matilde alakította ki és gondozta négy leánygyermeke segítségével, azonban mindez csak spekuláció. A kertet illetően jóformán semmi támpontunk nem lenne a képzett fotós édesapa, Guillermo családi felvételei nélkül. A korai családi fotók bepillantást engednek a központi udvarba, ahol különböző buja növények nőttek, rózsák, liliomok, pálmafélék. A hagyományoknak megfelelően az udvar a ház struktúrájához lett igazítva.

lacasa_casaazul_258.jpg

La Casa Azul, belső udvar

Az 1925-ös balesetet követően Frida szeretete a természet iránt újult erővel fellángolt, az állatokat, gyümölcsöket, színeket rajongással övezte, hasonlóképpen, ahogyan imádott Mexikóját is. Művészete is e két terület kiemelt fontosságát bizonyítja. Szenvedélyesen szerette Mexikó történelmét, kultúráját és népét, egész külső megjelenésével is kötődését kívánta kifejezni. Műveiben a prekolumbiánus szimbólumokat a katolikus vallás ikonográfiájával elegyítette. Édesanyja 1932-es halálát követően a kertet is ebben a szellemben formálta újra.

Kahlo első cselekedete a külső falak kékre festése volt – a kék színről úgy tartották, hogy távol tartja a gonosz szellemeket. Az udvart megtöltötte egzotikus növényekkel, halastavakkal és szökőkutakkal, majd feldíszítette prehispán tárgyakkal, csontvázakkal és  Mardonio Magaña szobraival.

A kert bejáratához két, 20 láb magas, papírmasé Júdás szobrot állított, amelyek két árulást voltak hivatottak megjeleníteni: Krisztus elárulását Júdás által, valamint az emberek elárulását a hatalommal bírók által.

A kert egyik sarkában Kahlo egy rózsaszín piramist emelt, amelynek lépcsőire azték figurákat helyezett.

1dc0b6a9e53db1cc727bf4179c72bb69--frida-and-diego-frida-art.jpg

Frida és Diego

A kert otthont adott továbbá a festő különös állatainak is, például egy nagy papagájnak, akit Bonito-nak nevezett el, és aki – minden bizonnyal gazdája szokásait felvéve – tequilát ivott és káromkodott is.

me-and-my-parrots.jpg

Frida Kahlo: Én és a papagájaim, 1941

A kert életében új korszakot hozott, amikor a Szovjetunióból száműzött Leon Trockij és felesége, Natalja Szedova 1936-ban megérkeztek Mexikóba, és 1938-ig a Kék Házban éltek. Hogy biztonságban tudhassák vendégeiket, Frida és Diego megvették a szomszédos házat, majd a két ingatlan közti falat lebontatták. Ennek az átalakításnak köszönhetően a kert immár 400 négyzetméteren terült el.Natalja Szedova feljegyzéseiből tudjuk, hogy belépve a kertbe úgy érezték magukat, mint akik egy új bolygóra érkeztek.

3e39435c78ac0aad6221b37dd6936c63.jpg

Natalja Szedova és Trockij Mexikóban

Frida a kertet nemcsak kialakítása által tette egyfajta műalkotássá, hanem azzal is, ahogyan használta az alkotói munkája során. Az udvar közepén gyakran adott órákat, festményei háttereként pedig rendszeresen használta a kertet.

frida_kahlo_my_grandparents_my_parents_and_i_0.jpg

Frida Kahlo: A nagyszüleim, a szüleim és én (Családfa), 1936. Alul középen a Coyoacán-i kék ház.

Frida 1954-es halálát követően a kert a Frida Kahlo Múzeum részévé vált.

frida-kahlo-museum-mexico-city-_-coralimages2020-dreamstime-81305089-e1492716658441-1000x399.jpg

Frida Kahlo Múzeum

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Forrás: Daniel Glass: Once Upon a Time in Mexico: Frida Kahlo’s Garden at Casa Azul, Coyoacán. In: The Garden History, Vol. 39, No. 2 (Winter 2011), pp. 239-248

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr1612750182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása