Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat
2017. június 07. írta: kristofkristofkristof

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat

A műtárgy.com eheti ajánlója olyan műtárgyakat mutat be, amelyek egytől egyig a mindennapok apró élvezeteihez kapcsolódnak, azokat szolgálják. Ki ne szeretne a szenvedélyeinek művészeti minőségű tárgyak által hódolni? Ezek az alkotások pont erre valóak: a kitűnő iparművészek által megformált alkotások egyszerre dísz- és használati tárgyként is funkcionálnak, amik kitűnően szolgálhatják azt, hogy tulajdonosuk szenvedélyeinek igazán magas minőségen tudjon hódolni. 

Az alább bemutatott tárgyak - melyek mind licitálhatóak lesznek a következő hetek hazai aukcióin - baráti, pár tízezer forintos áron kerülnek kikiáltásra, így akár születésnapi vagy lakásavató ajándékként is funkcionálhatnak. 

A bólé egy manapság már kevésbé ismert ital, amely szilveszterkor és nyáron is nagy népszerűségnek örvend. A bóléstálban különböző gyümölcsöket, bort, cukrot és sokszor rumot öntenek össze, és ebből jön létre a kedvelt alkoholos-gyümölcsös ital, melyet akár ilyen gyönyörű szecessziós tálban is fel lehet tálalni. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat



Ha valaki nem szeret sherry nélkül utazni, annak ideális választás lehet ez az angol úti sherrys készlet, amelynek alját az Apponyi-család ajándékozási vésete gazdagítja. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat



Ugyancsak egy extravagáns használati tárgy ez a cigaretta adagoló, melynek tetején egy kócsag csippenti ki a cigarettát. Az alkotás a 20. század elején Arts and Crafts mozgalom hatása alatt készült, melynek célja a kézműves munka művészi kvalitásának a visszaadása volt. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat

Figurális cigaretta adagoló, Bronzírozott vaslemez elején tűzzománc dísszel, tetején a cigarettát kicsippentő kócsaggal. Jelzett: beütött 19088-s formaszám és glasgow-i forgalmazói jelzéssel. Angol, arts and crafts időszak, 1900 körül. M.: 13,5 × 13,5 × 26,5 cm 
Kikiáltási ár: 35.000 Ft



Ez a két hamuzó Gádor István, Kossuth-díjas magyar keramikus munkája, melyen az előző alkotáshoz hasonlóan ugyancsak összekapcsolódik a dohányzás és a madaras motívum. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat

Gádor István: Két darab hamuzó: Formába préselt és festett kerámia. Hátoldalán jelzett: Gádor, Magyarország 1940 körül. M: 9,7 × 6,9 cm 
Kikiáltási ár: 25.000 Ft



Ezt a szecessziós és a népi formakincset ötvöző vázát, melyen ugyancsak egy szárnyas látható, a csehországi Turn-Teplitz régióban készítették, mely a 19-20. század fordulóján híres volt a művészeti kerámiáiról. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat

Kakasos váza, Formába öntött fajansz. Art deco díszítésű plasztikus felületén színes mázakkal festve. Fülén tűzrepedt. Jelzett: mélynyomott márkajelzésekkel és formaszámmal, Amphora. Turn-Teplitz, 1920 körül. M.: 28 cm 
Kikiáltási ár: 36.000 Ft



Ajánlónk legrégebbi, és egyben záró darabja is ez az 1600-as évek első feléből származó nürnbergi tálka. A 16-17. századi ötvösségnek Nürnberg vidéke volt az egyik fellegvára, ahol különleges finomságú fémtárgyakat készítettek. 

Az élvezetek műtárgyai várják a licitálókat

Nürnbergi barokk tálka, Ezüst, 61g., peremén tűziaranyozás nyomaival. Öntött lábakon álló domborított karéjos, kihajló peremszélű tálka, öntött fülekkel. Öblében áldozati jelenettel. Jelzett: Nürnberg, XVII. sz. első fele, Georg Roetenbeck (?), és GS mesterjegy, valamint 1872-1902 közötti behozatali jellel. M.: 5 cm 
Kikiáltási ár: 28.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5312574539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása