Ezek a kedvenc filmjeid? - Itt megveheted a plakátjukat
2016. április 07. írta: kristofkristofkristof

Ezek a kedvenc filmjeid? - Itt megveheted a plakátjukat

A plakátok a műtárgypiac legújabb felfelé ívelő tárgykörei közé tartoznak, így nem csoda, hogy a magyar aukciósházak sem akarnak kimaradni ebből - írja a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában, melyben 9 nagyszerű filmplakátot mutat be.


Talán nem véletlen, hogy a filmplakátok még a plakátpiacon belül is különösen népszerűek. Már maga a plakát műfajának a felértékelődése is annak köszönhető, hogy a műtárgypiac elszántan, és úgy tűnik, sikeresen küzd az ellen, hogy gyűjtése a "poros hobbi" skatulyájába kerüljön. A plakát pedig mindennek mondható, csak réginek nem: a mai értelemben vett utcai plakátok, hirdetések aranykora a 19. század végén kezdődött (amikor olyan művészek dolgoztak a plakátokon, mint Toulouse-Lautrec), és az egész 20. századot végigkísérte a plakát műfaja, amely csak a digitális média előretörésével sorolódott hátrébb. A plakát már csak a könnyed, popos, közvetlen hangvétele miatt is olyan műfajnak számít, ami sok ember szívét el tudja ragadni. És ez nem véletlen, hiszen csak a látványos, karakteres plakátok állták meg a helyüket az utca forgatagában is. A plakát másik előnye, hogy mivel tömegnyomásban készült, a legtöbb alkotás viszonylag sok példányban létezik. Ez a műkedvelők számára pedig azt jelenti, hogy nagyon kedvező áron, akár 10.000 forintért is lehet nagyszerű plakátokat vásárolni.

Mostani ajánlónkba csak filmplakátokat válogattunk. A filmek plakátjai még a többi plakátnál is jobban meg tudják szólítani a fiatal műgyűjtőket, hiszen személyes élmény is köthető a filmekhez. Emellett persze a kvalitásukra sem lehet panasz: az 1960-'80-as években sokszor a legjobb magyar grafikusok, mint Kemény György vagy Darvas Árpád készítették a filmplakátokat. Gyakran formailag is nagyon merészek, egyediek voltak, olyannyira, hogy a magyar pop-art jelentős alkotásai között is több plakátot találhatunk.

1. Ennek az 1980-as években bemutatott olasz filmnek a plakátját az egyik legizgalmasabb magyar plakáttervező művész, Kemény György készítette.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A tenger zamata Sapore di mare 1985 olasz Kemény György (graf.) Carlo Vanzina (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 35.000 Ft

 

2. Ugyancsak a tengerhez kapcsolódik ez a belga dokumentumfilm. Magának a filmnek az egyik különleges hazai vonatkozása az, hogy a 20. század talán legfontosabb magyar művészettörténészére, Fülep Lajosra állítólag döbbenetesen mély hatást gyakorolt ez a film.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A nagy korallzátony La grande Barriére de Corail 1969 belga Muray Róbert (graf.) Pierre Levie, Michel de Mévius, Pierre Dubuisson (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft

 

3. A Magánélet című film a maga korában nem lett a kritikusok kedvence, azonban plakátja az ajánlónk második legdrágább darabja, köszönhetően az izgalmas grafikai megoldásainak, szokatlan, fekvő formájának és persze annak, hogy a korszak legnagyobb sztárja, Brigitte Bardot látható rajta.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Magánélet (Vie privée) 1964 francia-olasz Máté András (graf.) Louis Malle (rend.) cca. 841 × 1189 mm. Kikiáltási ár: 300.000 Ft


4. A Magyarországon különlegesen népszerű Piedone-filmek közül most a Piedone Egyiptomban plakátját ajánljuk.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Piedone Egyiptomban Piedone d'Egitto 1980 olasz Kálmánchey Zoltán (graf.) Steno (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 20.000 Ft


5. Ha van magyar Piedeone film, akkor az biztos, hogy A Pogány Madonna, így pedig Bujtor István a magyar Bud Spencer, Kern András pedig a magyar Terence Hill.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A Pogány Madonna 1981 magyar Bujtor István (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft


6. Ehhez a kosztümös, történelmi román filmhez egy elég merész plakátot rajzolt Kovács Vilmos.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A betyárok bosszúja Razbunarea haiducilor 1968 Kovács Vilmos (graf.) Dinu Cocea (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 30.000 Ft


7. Félreértés ne essék, ez a plakát nem Hitchcock 1935-ös filmjéhez, hanem Don Sharp 1978-as verziójához készült (mindkettő John Buchan regényének a feldolgozása).

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

39 lépcsőfok The Thirty-Nine Steps 1984 angol Mayer Gyula (graf.) Don Sharp (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft


8. Az 1980-as évekbeli, a hazai alkotók elképzelései után készített Star Wars plakátok és relikviák elképesztően népszerűkké váltak az elmúlt hónapokban, ami megmagyarázza ennek a plakátnak a különlegesen magas kikiáltási árát is.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A Jedi visszatér Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi 1984 amerikai Herényi Tibor (graf.) Richard Marquand (rend.) cca. 841 × 1189 mm 56. Oscar-gálán díj, 37. BAFTA-gálán díj, Hugo, People's Choice és egyéb rangos díjak. Kikiáltási ár: 350.000 Ft


9. Természetesen nem csak az 1980-as évek nyugati filmjeinek, hanem az egyik legnépszerűbb magyar filmjének, az Egészséges Erotikának a plakátjára is lehet licitálni.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Egészséges erotika 1986 magyar Dékány Péter (graf.) Tímár Péter (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 25.000 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr868575786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása