Négy nappali, négy festmény
2017. november 10. írta: Járfás Eszter

Négy nappali, négy festmény

A nappali az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, hiszen ott össze tud gyűlni a család, és a családtagok akár együtt, akár külön-külön, de egy légtérben tudják eltölteni az időt. Ezért aztán különösen fontos, hogy a nappalink a mi igényeinknek és személyiségünknek megfelelően legyen kialakítva, otthonos és hangulatos tér legyen, ahol szívesen tartózkodunk, beszélgetünk, olvasunk, tanulunk vagy akár játszunk. A nagyobb berendezési tárgyakon túl az apróbb részleteknek is lényeges szerepük van, egy színes díszpárna, egy szép váza vagy egy, a szoba hangulatához passzoló festmény a falon csodákat tud művelni a helyiséggel. Általánosságban elmondhatjuk, hogy  a képnek nem feltétlenül kell a szobával megegyező stílusúnak lennie. Keverhetjük a különböző stílusjegyekkel bíró tárgyakat, érdekes lehet megfigyelnünk, hogy egy minimalista nappaliban milyen jól tud mutatni egy-egy jó ponton elhelyezett régiség, illetve fordítva: egy alapvetően régiségekkel berendezett szobában üde színfolt lehet egy modern alkotás. A következőkben különböző nappalikhoz ajánlunk olyan bekeretezett festményeket, amelyeket hamarosan megvásárolhatunk egy aukción.

Színes, vidám, kényelmes - egy olyan tér, ahol a család apraja-nagyja talál magának elfoglaltságot. Az eklektikus nappalival nehéz mellélőni, szinte minden jól mutat benne. Az élénkebb színű kiegészítők jól megférnek a régi zongora és a klasszikus stílusú szőnyeg mellett.

01-living-room-in-liesbeth-and-jans-magical-home-in-the-woods-designsponge.jpg

Eklektikus nappali

Hasonló térbe ajánljuk Hencze Tamás Kék folt című festményét, amely minimalista stílusával és élénk színeivel kitűnően illik a nappalihoz. A szoba sárga elemei, a párna illetve a kisasztal rímelnek a kép alsó részére. Érdemes mindig kapcsolódási pontokat keresnünk a festmény és a szoba tárgyai között, így hamronikus összképet kapunk.

5001287223_392_festmeny_1600x1200_72dpi.jpg

Az alábbi nappaliban kevés szín jelenik meg, azok is leginkább földszínek. Minőségi anyagokat válogattak össze, a bőr és a fa dominál. A letisztult térben kifejezetten hangsúlyos szerephez jut a falon lógó tájkép.

da26c9f0f7df669c5f5020a8a8b37f39.jpg

Minőségi anyagok, értékes festmény

Méltó hely lenne ez Aba-Novák Vilmos festményének, az Almaszedő gyerekeknek, ugyanis egy ilyen értékes alkotás esetében nem elhanyaolható szempont, hogy mennyire tud érvényesülni az adott térben. Aba-Novák alkotása egy ilyen visszafogott színű helyiségben üde, de nem túl harsány színfoltként jelenhet meg.

5001287172_341_festmeny_1600x1200_72dpi.jpgAba-Novák Vilmos: Almaszedő gyerekek (1927)

 

A következő térben azzal a rendkívül divatos megoldással talákozunk, hogy a falakon látszólagos összevisszaságban többféle kép van fellógatva. Kombinálni lehet itt a festményeket, fotográfiákat, illusztrációkat és a plakátokat is. Az összhatás kedves és nagyon barátságos lesz.
ebeb6f0d110a7538b4e7b30e2c459e39.jpg
A játékosságot fokozandó választottuk ide Pekáry István Téli falu című festményét, ami bájos részletei és visszafogott színei miatt is jól illik egy hasonló válogatásba.


Az alábbi nappali kényelmesnek tűnik, a bútorok és a színek remekül vannak összeválogatva, azonban kétségtelenül hiányzik egy kép a két ablak közötti falról, ami mozgásba hozná a falszakaszt és még otthonosabbá tenné a teret.
0e3a002d674b7d2f0c6a992f0f1bceb19daa6f15.jpg
A hiányt orvosolandó ajánljuk Ifj. Czene Béla Kékblúzos lány című, 1966-os festményét, ami véleményünk szerint színeiben és hangulatában is illik a térhez. Az már csak hab a tortán, hogy a kép témája is passzol a nappalihoz.
A képválasztás a nappaliba talán nem tűnik egyszerű feladatnak, de abban biztosak lehetünk, hogy a végeredmény kárpótol majd minket a döntés esetleges nehézségeiért, hiszen a helyiségbe illő műtárgy a továbbiakban minden bizonnyal sok örömet fog majd okozni.
Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2713220643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása