Plakát, a megunhatatlan
2017. november 09. írta: Járfás Eszter

Plakát, a megunhatatlan

A régi plakátok manapság nagy népszerűségnek örvendenek, és ez nem is csoda, hiszen hatásosan mesélnek a régmúlt idők kultúrájáról, társadalmáról, a nagyvárosok mindennapjairól. Ezenkívül eredeti funkciójuknak megfelelően figyelemfelkeltők és közérthetők. Nosztalgikus hangulatuknak és élénk színeiknek köszönhetően a lakberendezésben is egyre nagyobb szerephez jutnak. A gyűjtők számára különösen örvendetes hír, hogy hazánkban még mindig jó áron lehet hozzájutni egy-egy plakáthoz.

Az alábbiakban olyan plakátritkaságokat ajánlunk, amelyekre egy jelenleg futó aukción licitálni lehet, és amelyek között a történelem iránt érdeklődők és a filmrajongók is megtalálhatják a kedvükre valót.

Plakátok filmrajongóknak

A filmplakátok érdekessége abban rejlik, hogy a rendszerváltás előtt a külföldi, világsikert arató filmeknek is itthon készültek a plakátjaik, neves grafikusművészek által. Egy-egy filmhez több alkotás is készült, majd a legjobbnak vélt munka vált hivatalossá. Ezekre a plakátokra így aztán az egyedi hangvétel jellemző, ami kifejezetten értékessé és érdekessé teszi őket.

A Bud Spencer és Terence Hill filmek rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Szuperhekusok című film 1985-ös, Hodosi Mária által tervezett vidám plakátját, ami kicsit visszarepít minket a nyárba.

1658025.jpg

Hodosi Mária (1943-): Szuperhekusok olasz filmplakát, 1985

A világhírű Queen zenekar 1986-ban lépett fel a Népstadionban. Azok számára, akik lemaradtak a fellépésről, a koncertről film is készült, Magic- A Queen Budapesten címmel. A filmhez készült plakátra most lecsaphatnak az együttes rajongói.

1657882.jpg

Queen Magic Budapesten, koncertfilm plakát, 1986

A Drágán add az életed című akciófilm 1988-ban jelent meg, a fiatal Bruce Willis főszereplésével, aki részben ennek a filmnek köszönhette népszerűségét. A filmhez 1989-ben itthon készült plakát stílusában kifejezetten festői.

1658053.png

Plakátok a háború előttről

A II. világháború előtt készült plakátok már csak koruknál fogva is értékesek. Az aukción rendkívül jó állapotban lévő, igazi ritkaságszámba menő művekkel is találkozhatunk.

A hadikölcsön jegyzésére buzdító litográfia tervezője Haranghy Jenő, illusztrátor, plakát- és bélyegtervező, aki az Iparművészeti Iskola tanáraként is működött. Ő tervezte a Műcsarnok timpanonjának mozaikdíszét is, 1941-ben.

1668582_1.jpgHaranghy Jenő (1894-1951): Jegyezzünk hadikölcsönt, plakát, színes litográfia, 1918

Az 1935 körül készült cirkuszi plakát Fényes György cirkuszának kerékpáros akrobata számát volt hivatott népszerűsíteni. A vállalkozó 1935-ben nyerte meg a főváros cirkusz bérlésére kiírt pályázatát, az általa vezetett intézmény 1943-ig nagy sikerrel működött, 1944-ben a bombázások miatt már nem lehettek előadások.

1684144_1.jpgFényes Cirkusz, Reading's kerékpáros akrobaták plakát, Unitas Lito, litográfia, 1935 k.

1930 körül készült ez a reklámplakát, amely az Emergé kerékpárgumira hívta fel a figyelmet. Ez a litográfia felidézi a két világháború közötti polgári élet hangulatát, és megmutatja azt is, hogy ekkoriban a reklámokat művészi igénnyel dolgozták ki.

1668660_1.jpgEmergé kerékpárgumi nagyméretű reklámplakát, litográfia, 1930 k.

Politikai plakátok

A közelgő aukción egészen a századelőtől kezdve minden korszakból találhatunk politikai plakáttörténeti érdekességeket. Ez azért is nagyon jó, mert minden korszakról nagyon sokat elárulnak a politikai plakátjai (is).

Ezen az 1936-os plakáton zöld háttér előtt lendületes alakok sietnek, minden bizonnyal a hűvösvölgyi nagyrétre, ahol a Szociáldemokrata Párt a népünnepélyét tartotta. A plakátról még az is kiderül, hogy a belépő 30 fillér volt.

1679671_1.jpg

Az SZDSZ 1989 körül készült választási plakátjáról Nagy Imre néz komolyan ránk. A plakát Ducky Krysztof, Magyarországon élő, Ferenczy Noémi-díjas lengyel grafikusművész alkotása. A művész a Magyar Plakát Társaság egyik alapító tagja.

1672665_1.jpg

 Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm rendező plakátja az 1989-es romániai forradalom emlékére készült.

1674129_1.jpg

 Orosz István (1951- ): Temesvár. Magyar Demokrata Fórum (MDF) plakát, a romániai forradalom emlékére, 1990

 

Az aukció anyaga még számos további érdekességet tartalmaz, a teljes kínálat itt tekinthető meg.

 

Szerző: műtárgy.com

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr1113207097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása