Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról
2017. november 09. írta: kristofkristofkristof

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról

Idén ősszel számos különleges iparművészeti tárgy kerül kalapács alá a hazai aukciókon, és most a műtárgy.com ezek közül válogatott nyolc kiemelkedő darabot. A válogatásba egyrészt a legkiemelkedőbb darabok kerültek be, így több, nemesi megrendelésre készült tárgyat is találhatunk az itt bemutatott 19-20. századi műalkotások között. Azonban ezek az alkotások azt is bizonyítják, hogy az elitkultúra itt bemutatott tárgyai számos esetben magukba olvasztották a helyi kultúra és népművészet formakincseit. 

Ezen túl ez az ajánló azt is megmutatja, hogy mennyi különböző helyen készültek kiemelkedő és különleges iparművészeti alkotások az elmúlt kétszáz évben: Bécstől Pécsig, Hongkongtól Lőcséig, Budapesttől New Yorking kalandozhatunk az itt bemutatott tárgyakkal. 

Az alábbi műtárgyak mind licitálhatóak lesznek a következő hetek hazai aukcióin. 

Ez az állványos, spirituszégővel működő ezüst teafőző a 20. század elején készült Hongkongban. A felületét kínai életképek, virágok és madarak borítják, míg a fogója, a kiöntője és még a lábai is bambuszt imitálnak.

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájárólHongkongi asztali teafőző Ezüst 1201 g. Oldalán vésett tulajdonosi monogram és Hong Kong felirat dátumvésettel: 1911. 12. 20. Alján jelzett: HONG KONG, 1900 körül, Wang Hing mesterjeggyel. M.: 21 × 20 × 31 cm 



Ez a négy darabos, teáskannából, sűrítményes kannából, tejkiöntőből és tejszínkiöntőből álló garnitúra az 1940-es évek elején készült Budapesten. Bár funkciójában egész hasonló a fenti hongkongi darabhoz, de kialakítása mégis teljesen eltérő, mivel ez a készlet letisztult, geometrikus formákból építkezik. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



Ugyancsak az ivás örömeit szolgálták ezek az egyszerű, letisztult poharak, melyekbe az Esterházy család címere van beleköszörülve. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



Mintegy száz évvel korábbról, a 19. század elejéről származik ez a lenyűgöző boroskanna, ami az empire stílusjegyeit viseli magán. Az empire Napóleon császársága alatt kialakult, klasszicizáló stílus volt, ami nagy hatást gyakorolt a korszak ipar- és bútorművészetére is. Ennek az amfora formájú edénynek a fedelét akantuszleveles rozetta fedi, melyből egy állatfejes kiöntőcsőr indul ki. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



Ugyancsak az empire jegyében készült az 1820-as években ez az asztali óra Bécsben, melynek számlapján két Ámor figura is található: egyik nyilát kovácsolja, a másik pedig nyilát hegyezi. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



Ajánlónk talán legkülönlegesebb darabja ez a faragott és ezüsttel díszített 19. századi vadászkürt. A karcolt, díszített szaruk elterjedtek voltak a korszak népművészetében is, de ez a darab nemesi megrendelésre, Kállay Gergely, szabolcsi alispán számára készült 1836-ban. A tárgy készítője a rézmetsző Horogh Dávid, aki börtönévei alatt aktívan foglalkozott karcolt műtárgyak alkotásával. Ez az alkotás, mely pusztai, pásztor és vadászdalokat illusztrál, kiemelkedik rendkívüli részletgazdagságával és finom megmunkáltságával. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



A Tiffany az egyik legnevesebb amerikai iparművészeti tárgyakkal foglalkozó vállalat, mely elsősorban az üvegművészet terén vált világhírűvé. Ez a 20. század eleji váza is üvegből készült, melyet kézzel alakítottak, amfora alakja pedig a feljebb bemutatott boroskannára is rímel. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról



Ugyancsak a 20. század elejéről származik ez a váza, de nem Amerikából, hanem a magyar Zsolnay gyárból. Míg a Tiffany az általuk feltalált ólomüveggel lett világhírű, addig a Zsolnay az általuk kifejlesztett eozinmázas kerámiával. Ez a japonizáló dekorációval, virágok és krizantémágak között szállongó pillangókkal díszített alkotás mintadarabként készült 1926-ban. 

Műtárgykülönlegességek a világ minden tájáról

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9613217657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása