Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára
2017. október 31. írta: kristofkristofkristof

Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára

Idén ünnepeljük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, és ennek alkalmából október végén a Magyar Nemzeti Bank két emlékérmét bocsát ki. A 10.000 forint névértékű ezüst emlékérmét és ennek 2000 forintos színesfém változatát most a műtárgy.com mutatja be az érdeklődő szakmai közönségnek. 


Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el. A két emlékérme törvényes fizetőeszköznek minősül, azonban céljuk nem az általános pénzforgalom, hanem a numizmatika, a vallás és a történelem iránt érdeklődők igényeinek a kielégítése. Az érméket Csíkszentmihályi Róbert tervezte, és mindkettő csak limitált darabszámban vásárolható meg. Csíkszentmihályi Róbert a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar éremművész, szobrászművész, érdemes művész, aki az érmeművészeten túl a köztéri szobrászatban is maradandót alkotott. Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára

A 10.000 forintos érme előlapja



Az emlékérme-kibocsátással a jegybank a reformáció jelentőségére, a kultúrában, a tudományos és a gazdasági életben megmutatkozó örökségére kívánja felhívni a figyelmet. A reformáció 500. évfordulója pontosan 1517. október 31-re emlékezik, amikor Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes Wittenbergben a hagyomány szerint kiszögezte a vártemplom kapujára 95 pontból álló vitairatát, bírálat tárgyává tette a katolikus egyház felfogását a bűnbocsánat kérdésében. A vitairatban azt állította, hogy a bűnöket nem a pápa, hanem egyedül Isten bocsátja meg a bűnös ember bűnvallása alapján, ezért elítélte a búcsúcédulák (feloldozó levelek) árusítását. Ez indította el a reformáció nagy mozgalmát, amely rendkívüli gyorsasággal terjedt, egyre növekvő társadalmi támogatottsággal. A 16. század közepére a reformáció térnyerése hazánkban is megkezdődött, nagymértékben hozzájárult a magyar nyelv és irodalom műveléséhez, hiszen egyik alapgondolata, hogy mindenkihez a saját nyelvén jusson el a Biblia. A reformáció eredményeként új kulturális központok alakultak. Károli Gáspár bibliafordítói munkájának gyümölcsét, a Biblia első, teljes magyar nyelvű fordítását Vizsolyban nyomtatták ki. A magyar protestantizmus legerősebb történelemformáló, kultúrát alakító ága a református egyház, de jelentős a lutheránusok (evangélikusok) és unitáriusok (antitrinitáriusok) befolyása is a magyar művelődéstörténetre. 

Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára

A 10.000 forintos érme hátlapja



Az emlékérme előlapjának fő motívuma egy stilizált templom homlokzata, fókuszban a kitáruló templomkapuval, ami arra utal, hogy a reformáció közel hozta az emberekhez a vallást, a korábbi latin nyelvű misék helyett nemzeti nyelven kezdték el hirdetni Isten igéjét. A templomfalak robosztusságukkal az "Erős vár a mi Istenünk" evangélikus énekre, illetve köszöntésre utalnak, mely Luther nevéhez fűződik. A galambábrázolás, a Szentlélek szimbólumaként a homlokzaton található ablakban jelenik meg. A kitáruló kapu által ölelt térben sugárszerű ábrázolással vonalak szimbolizálják a Szentlélek áradását. Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 10 000 illetve a 2000 FORINT értékjelzés alsó köriratban, fent a bal oldalon a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet tartalmaz, a jobb oldalon pedig a 2017-es kibocsátási évszám. 

Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára

A 2000 forintos érme előlapja



A hátlap fókuszában a kinyíló kötet a Bibliát jeleníti meg, baloldalon az alfa, jobb oldalon az ómega betűkkel utalva a kezdetre és a végre. A reformáció előtérbe helyezte a Szent- írást, mint egyedüli tiszta forrást. A Biblia fölött a Szentlélek galambjának alakja látható az ablaknyílásban, hiszen a Biblia a Szentlélek segítségével értelmezhető. A könyvjelzőként kinyúló szalag alsó részén a "REFORMÁCIÓ 500 ÉVE" felirat olvasható, amely megvilágítja az érme kibocsátásának apropóját, ugyanakkor érzékelteti, hogy a folyamat még nem zárult le, folyamatosan szükség van reformációra, megújulásra. A szalag másik oldalán a tervező, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész mesterjegye látható. 

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük. 

Limitált példányszámú emlékérmék a reformáció 500. évfordulójára

A 2000 forintos érme hátlapja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr7013120398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása