Fabergé - nem csak tojás
2017. október 27. írta: Járfás Eszter

Fabergé - nem csak tojás

Fabergé nevének hallatán egyből a híres tojásokra gondolunk. Peter Carl Fabergé, Oroszországban élő, francia származású aranyműves 1885-ben III. Sándor cár számára készítette el az első tojást, aki feleségének kívánt egy különleges húsvéti ajándékkal kedveskedni. A tojás alakú ékszerdoboz olyan jól sikerült, hogy a cári család évről évre újabb megrendeléssel látta el Fabergét.A Fabergé Ház azonban korántsem csak rendkívül értékes és díszes tojásokat készített!

1. Fabergé nefelejcs, 2. Fabergé zománcozott doboz, 3. Fabergé bross

Gustav Fabergé 1842-ben nyitotta meg első ékszerüzletét Szentpéterváron, a fia, Carl az 1870-es évek elején csatlakozott az üzlethez. Hogy csiszolja képességeit, Carl egy darabig restaurátorként dolgozott az Ermitázsban – itt figyelt fel rá III. Sándor cár. Az első tojás annyira elnyerte a cárnő tetszését, hogy a következő években számos tojást rendeltek, 50, a cári családnak készített tojás létezéséről tudunk. A megrendeléseknek köszönhetően a Fabergé cég elképesztő népszerűségre tett szert, a 20. század elejére szélesítették a termékkínálatot, valamint nemzetközi boltokat is nyitottak. Szentpétervári műhelyükben meg közel 500 alkalmazottat foglalkoztattak. Az 1910-es évek végén elűzték őket Oroszországból, nyugatra menekülve új néven próbálták beindítani a vállalkozásukat. 1937-ben Sam Rubin, az ambiciózus amerikai üzletember ellopta a Fabergé nevet és illatokra specializálódó vállalkozást indított. A Fabergé cég jogi útra terelte az ügyet, a csatározás 2007-ig tartott, amikor is az ő javukra döntött a bíróság.

Habár a cég a tojásai miatt lett világhírű, eredetileg inkább ékszereket készítettek, nemesfémek, drágakövek, valamint zománcozott felületek alkalmazásával. A zománc használata a Fabergé Ház fő jellemzője. Több mint 145 árnyalatot fejlesztettek ki, és gyakran több, különböző színű réteget vittek fel a felületre. Manapság az aukciókon leginkább Fabergé brossokkal találkozhatunk, amelyek a legkülönbözőbb stílusúak.

Gyémánt és zafír bross

A cég órákat is készített, amelyek legalább annyira műalkotások, mint amennyire funkcionális darabok. A cég mesterei a mindennapos használati tárgyakat is képesek voltak úgy előállítani, hogy azok a luxus érzetét keltsék.

Asztali óra, Szentpétervár, 1899-1903

A míves megmunkálású cigarettatárcák és tubákos szelencék gyakran igen érdekes provenienciával, előkelő, gyakran uralkodói családok köréből kerülnek elő.

 

Cigarettatárca, Szentpétervár, 1908-1917

A zománcozott állatok, gyümölcsök, virágok sokszor nem jelzettek, de amennyiben eredetiségük bizonyított, áruk kifejezetten magas. A terveket gyakran maga Carl Fabergé készítette, összesen 80 vázlat maradt fent. A precíz kivitelezés és a minőségi anyagok jelenléte fontos indikátorai annak, hogy eredeti Fabergé műtárgyról van szó.

Elefánt, 1900 k.

A jelzett munkák esetében is szem előtt kell tartani, hogy a különböző műhelyek különböző jelzéseket használtak, míg Szentpéterváron a cirill „Fabergé” volt a bevett jelzés, addig Moszkvában a cirill „K. Fabergé”, Londonban pedig a latin „Fabergé”.  A cég különböző mestereinek gyakran felismerhető a saját stílusuk is a tárgyakon.

Napjainkban a British Royal Collection rendelkezik az egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteménnyel.

 

Forrás: Invaluable, Christie's

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8513109540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása