5 tipp kezdő műgyűjtőknek
2017. október 16. írta: kristofkristofkristof

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

Minden kezdet nehéz, és ez különösen igaz a műgyűjtésre. Ezért legfrissebb cikkében a műtárgy.com összeállított öt tanácsot, amit minden kezdő műgyűjtőnek érdemes fejben tartania. Ezek olyan tippek, amiket érdemes mindenkinek végiggondolnia és megjegyeznie, mert egy jó művészeti gyűjtemény felépítése mindig egy tudatos folyamat eredménye. Természetesen a tanácsok mellett érdemes a személyes preferenciákat is beleépíteni a gyűjtési stratégiába, hiszen a leendő műgyűjteményt nagyban meghatározza az is, hogy milyen alkotásokat kedvelünk, milyenek az anyagi lehetőségeink, és hogy befektetési vagy esztétikai szempontok, vagy esetleg a kettő keveréke vezérel minket. 


1. Mérd fel a piacot! 
Mivel a műgyűjtés még akkor sem olcsó mulatság, ha az ember a megfizethető piaci szegmensben kezdi a gyűjtést, mindenképpen érdemes alaposan megismerni a műtárgypiacot mielőtt megvennénk az első alkotásokat. Így el lehet kerülni azt, hogy egy-egy aktuális média hype-nak felülve rosszul választunk, ami könnyen elvehetné a kedvünk a további kollekcióépítéstől. Ezért a műgyűjtés első lépése sohasem a vásárlás, hanem a nézelődés, gondolkodás és a piac megismerése. Csak így lehet elkerülni azt, hogy ne valakinek a bemondására, hanem megfontolt és alapos piacismeret tudatában kezdjünk vásárolni. 

2. Kerülj be a művészeti világ keringésébe! 
A műtárgypiaci információk sokszor még ma is informálisan terjednek, így annak, aki tájékozott akar lenni a piaci trendek közt, érdemes bekerülnie a művészeti mező vérkeringésébe. Ez pedig könnyebb lehet, mint gondolnánk, sokszor elég csak eljárni az izgalmas megnyitókra, vásárokra, konferenciákra és beszélgetésekre, különösen hogy az utóbbiakból egyre több foglalkozik a kezdő műgyűjtőkkel. Emellett persze a művészeti világ friss híreit is érdemes követni online vagy akár előfizetni egy-egy ezzel foglalkozó művészeti lapra. 

3. Fókuszálj a minőségre! 
Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy minőségi műalkotásokat vásároljunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a dollármilliós műtárgyak közt érdemes nézelődni, hiszen van számos olyan műfaj, mint a fotó vagy a sokszorosított grafika, ahol elérhető áron lehet kiemelkedő minőségű darabokat venni. A műgyűjtés egy hosszú távú befektetés, és a legtöbb gyűjtőnek a tároló kapacitása is véges, így érdemes tényleg csak olyat venni, amit kvalitásos alkotásnak és jó befektetésnek is tartunk. 

4. Ismerd meg az aukciós piacot! 
Az aukciók még a műtárgypiacon belül is külön szegletet képeznek, előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy az, aki jelen akar lenni a műtárgypiacon, részt vegyen aukciókon is, ugyanakkor ehhez érdemes külön megismerkedni az aukciók világával. Megéri az első licitálásoknál egy kemény korlátot húzni, hogy melyik tételnél meddig vagyunk hajlandóak elmenni, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a leütési árra mindig rákerül még a közvetítői díj, ami Magyarországon 20% körül van. Az okos licitálás előtt pedig mindenképp érdemes körülnézni az olyan műtárgyhirdetési oldalakon, mint amilyen nemzetközileg az Artnet és az Artprice, vagy Magyarországon a műtárgy.com, hogy tisztában legyünk az egyes alkotások jelenlegi és historikus piaci értékével. 

5. Érdemes sokszorosított alkotásokkal kezdeni! 
A sokszorosított grafika és fotó, illetve sok egyéb, a műtárgypiacon előforduló tárgy is olyan alkotás, melyek sorozatban készültek. Ezek a műfajok ideálisak lehetnek a kezdő műgyűjtőknek, mivel ezen alkotások közül sokszor már pár tízezer forintért kiemelkedő minőségű darabok érhetőek el. Így annak, akit nem zavar, hogy egy alkotás nem csak az ő gyűjteményében létezik, érdemes komolyan átgondolnia a sokszorosított művekbe való befektetést, mivel ezekkel kis kockázat árán lehet belevágni a műgyűjtésbe. 

Azoknak, akik mélyebbre szeretnének látni ennél a pár tanácsnál, érdemes ellátogatniuk a november 14-én első alkalommal megrendezett Műtárgybefektetési Konferenciára. Ezen az eseményen mutatják be A magyar aukciós piaccímű kiadványt, ami az első hiánypótló elemzés arról, hogy pontosan milyen dinamika mentén formálódik a magyar műtárgypiac, és kik azok a magyar művészek, akik a legdrágább árat elérték a hazai és nemzetközi aukciókon. 

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr3412993046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása