Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten
2017. október 12. írta: Járfás Eszter

Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten

1517. október 31-én Luther Márton megfogalmazta 95 tételét Albert püspöknek. A hiedelem szerint a wittenbergi templom kapujára is kitűzte azt, ezt az állítást azonban ma már sokan cáfolják. Ellenben az  bizonyos, hogy Luther karizmatikus személyisége és a tanai megújították a hit világát, hatása az élet több területén is (politika, gazdaság, természettudományok…) megmutatkozott, változást idézett elő. Idén, 2017-ben a Reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, számos izgalmas esemény segít a megemlékezésben.

toth_menyhert_a_vizenjaro_vadvizek_1940-es_evek_olaj_vaszon_preview.jpeg

Tóth Menyhért: A vízenjáró (Vadvizek), 1940-es évek

A képzőművészet szerelmesei is találhatnak kedvükre valót az évfordulóhoz kapcsolódó programok között, október 15-én ugyanis nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten, Ég és Föld között – a Biblia a magyar képzőművészetben címmel. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködve kiállítás-sorozattal vesz részt a megemlékezésben, korábban már Debrecenben, Győrben és Kolozsváron rendeztek kiállítást, a sorozat betetőzése a budapesti tárlat lesz. A kiállításon megjelenő alkotások a Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkoznak. A Biblia az európai kultúra legfontosabb könyve, tanításai és történetei majd kétezer éven át álltak az európai művészet középpontjában. A 20. században a bibliai ábrázolásokban az individuális jelleg lett hangsúlyos, egyre gyakoribbá váltak az olyan témák, amelyek egzisztenciális problémák boncolgatására adnak lehetőséget, például a Bűnbeesés esetében a tudás, az apostolok személyében a hűség dilemmái.

kondor_bela_profeta_1969_olaj_farost_preview.jpeg

Kondor Béla: Próféta, 1969

A magyar művészek képesek voltak – és képesek ma is – úgy interpretálni az Írást, hogy remekműveik segítségével közelebb kerülhessünk a teremtéshez, Krisztus tanításaihoz, jobban át tudjuk érezni a szenvedést, amit az emberiség megváltásáért vállalt a keresztfán.

szalay_lajos_genezis_ozonviz_1966_preview.jpeg

Szalay Lajos: Genezis - Özönvíz, 1966

A reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításban hit, történelem és művészet összefonódik, méghozzá olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Kondor Béla, Borsos Miklós, Csernus Tibor és még sokan mások, köztük az elmúlt évtizedek kortárs alkotói.

A bibliai történetek segítségével a vászonra vitt kérdések, belső vívódások és súlyos döntések ma is mind aktuálisak, mindennapjaink részét képezik. A tárlathoz kapcsolódóan megjelenik egy kiadvány is, a REFORMÁCIÓ 500 – A BIBLIA NEM MINDENKIÉ c. kötet.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Kosinsky Richárd, Marosvölgyi Gábor és Szalay Ágnes, az Alapítvány művészettörténészei.

 

A kiállítás október 15-étől 2018. január 14-éig látogatható.

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr4712949439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása