Látta, de nem tudja mire vélni? Nyilvános művészet a legkreatívabb bíráktól
2017. június 29. írta: Sengaga

Látta, de nem tudja mire vélni? Nyilvános művészet a legkreatívabb bíráktól

Biztosan Ön is találkozott már köztéri szoborral, falfestménnyel vagy közterületen felállított installációval, amiről nem tudta eldönteni, egy újabb falfirka egy ügyes kezű suhanc festékszórójából, unatkozó fiatalok szórakozásból elkövetett turpissága vagy egy megfontolt és erős célzattal készült műalkotás, amivel szemben találja magát. Habár a Wall Street „kislánya“ vagy a „piros léggömbös kislány“ számtalanszor bejárta az internetet, van még pár, legalább olyan fontos nyilvános alkotás, amely az egyenlőségre és az egymás iránti érzékenységre szeretné felhívni a világ figyelmét. Most bemutatjuk azokat a képzőművészeket, akik nyilvános helyeken adnak hangot az aktuálpolitikával szemben megfogalmazott bírálataiknak.

 

Ai Weiwei

A sort nem is kezdhetnénk mással, mint a kínai Ai Weiwei-el, aki a porcelán napraforgómagoktól a műanyag iskolatáskákig a legötletesebb installációkkal emlékezik meg jelen korának legszőrnyűbb tragédiáiról. Olyanokról, amelyekről Kínában (és világszerte) inkább jobb hallgatni. Legutóbbi installációja a berlini Konzerthaus oszlopjaira erősített narancssárga mentőmellényekből készült, melyeket korábban a közel-keletről Európába menekülő migránsok viseltek a Földközi-tengerről a kontinensre érkezvén. Ai Weiwei nem a német politikának, sokkal inkább a Berlinaléra érkező hollywood-i sztároknak, a sajtónak és az eseményen részt vevő befolyásos személyeknek szánta installációját.

aiwei.jpg

Photo: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images

 

Banksy

Banksy talán legismertebb alkotása annak a „sorozatnak“ a részét képezi, melyet az inkognitóban élő művész a 2000 években a közel-keleten tett utazása során készített. A „sorozatból“ A léggömbös lányt emeljük ki, a West Bank falára került alkotást, mivel ez az épület jelöli a palesztin fennhatóság és Izrael határmezsgyéjét. A művészi szándék igen világos: a palesztin oldalon felreppenő lányka talán a fal túloldalán landol. flying-balloons-girl-by-banksy.jpg

Photo: www.stencilrevolution.com/

 

Guerrilla Girls

A Guerrilla Girls csoportosulás 7 anonim, feminista eszméket hirdető, feltehetőleg aktív művésznőkből álló csoport, akik nyilvános helyeken gorillamaszkban bukkannak fel, és a nők a művészetben betöltött szerepe mellett szerveznek akciókat a 80’-as évektől. Egyik leghíresebb bírálatukat a Met Múzeum ellen fogalmazták meg 2010-ben, amikor a Met kiállított művészeinek csupán 4% volt nő, viszont a kiállított aktok 76% nőket ábrázolt.

guerrilla.jpg

Photo: via Eric Huybrechts via Flickr

 

Olafur Eliasson

Az izlandi Olafur Eliasson Minick Rosinggel, egy geológussal kooperált 2015-ös akciója során. Eliassonék Grönlandról hozattak 12 jéghegyet a párizsi Place du Pantheon-ra, amelyek nem csak az óra 12 számjegyére, hanem a Párizsi Klíma Konferencia 12 napjára eső 12 blokkjára is reflektáltak. A Jégórát 10 tonnás jégtömegből építették fel, a látogatók pedig közvetlenül kísérhették figyelemmel a jéghegyek olvadását.

olafure.jpg

Photo: Martin Argyroglo / Courtesy of the artist

 

Imran Qureshi

A Metropolitan Múzeum tetőtere leginkább a múzeumot barangolók csendes pihenőhelye egy hosszú nap után varázslatos kilátással. 2013-ban a tetőterasz azonban „háborús övezetté“ vált. Imran Qureshi, a pakisztáni születésű művész „A sok esőnek le kell esnie, hogy a foltok eltűnjenek“ című installációjában a bombázások utáni csatateret idézte meg.

imran.jpg

Photo: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

 

Szerző: sengaga

forrás: Architectural Digest  

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5312626831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása