Egy titkos kapcsolat képei - kiállítás Hincz Gyula aktjaiból
2017. június 29. írta: Járfás Eszter

Egy titkos kapcsolat képei - kiállítás Hincz Gyula aktjaiból

Hincz Gyula munkásságának mindezidáig rejtett, izgalmas időszakát ismerhetjük meg júliusban a BÁV által rendezett kiállításon.

Hincz Gyula (1904-1986) kétszeres Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas magyar grafikus, festő. Munkássága szerteágazó: a festményeken és a grafikákon túl készített üvegmozaikot, szobrokat, kerámiát és könyvillusztrációkat – az ő keze munkáját dicsérik Weöres Sándor Bóbita című verseskötetének illusztrációi is. Alkotásai stílusukat tekintve is rendkívül sokfélék, mivel a festő nyitott volt a korszakban megjelenő új művészeti irányzatok felé.

Életművének értékes részét képezik az aktok, amelyeknek modellje szinte kivétel nélkül a felesége, Neufeld Anna – Ancika volt. Legalábbis az eddig ismert oeuvre alapján így gondolhattuk. Most azonban a BÁV kiállításán egy közel tíz évig tartó titkos szerelmi viszony képi lenyomatait tekinthetjük meg.

hincz1.jpg

Hincz Gyulát 1958-ban nevezték ki az Iparművészeti Főiskola élére, ekkortájt alakított ki szerelmi kapcsolatot az ott titkárnőként dolgozó Bene Margittal. A festő 1958-tól 1968-ig tartó munkásságát eddig alig ismerhettük, a most kiállított alkotások arról tanúskodnak, hogy Hincz ezidőtájt szinte csak új múzsáját, Margitkát festette.

Az alkotásokon a nőiség és a termékenység motívumai, várandós nőalakok, telt formák vannak a leghangsúlyosabban jelen, ennek oka többek között abban keresendő, hogy míg a festőnek Neufeld Annától nem lehetett gyermeke, addig szeretőjének két leánygyermeke is volt, így a kapcsolat a vágyott család meglelésének illúzióját is jelenthette a számára.

hincz2.jpg

A titkos viszonynak az vetett véget, hogy Hincz Gyula édesanyja a halálos ágyán megeskette a fiát, hogy megszakítja kapcsolatát Margitkával és visszatér feleségéhez. A szakítás után a művek a szeretőnél maradtak, a hagyatékot jelenleg Bene Margit örökösei és a BÁV gondozza.

Az ingyenes tárlaton az egyedi grafikákon túl több, nagyméretű olajtechnikával készült aktot is megtekinthetünk, valamint kerekasztalbeszélgetéseken és tárlatvezetéseken ismerhetjük meg Hincz Gyula művészetét.

Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3. Bejárat az ékszerbolton keresztül.)
Nyitva tartás: 2017. július 1-31., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig.

 

További programok és információk: www.bav.hu/hincz

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr8212623109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása