5 szempont, amit szem előtt tarthatunk a keret kiválasztásakor
2017. április 10. írta: Járfás Eszter

5 szempont, amit szem előtt tarthatunk a keret kiválasztásakor

Az, hogy a keret fontos, tagadhatatlan. Mégis, olykor méltatlanul kevés figyelmet fordítunk a kiválasztására, vagy azért, mert nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget vagy azért, mert nem is tudjuk, mi alapján kéne választanunk.

Kieselbach Tamás nemrégiben megrendezett Kereterdő installációja többek között a keret fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Ahhoz ugyanis, hogy a remekművek legjobb formájukat hozhassák, elengedhetetlen a megfelelő ráma.

 

big_5899c8a6a1bf7.jpg

Kieselbach Galéria és Aukciósház, Kereterdő

 

Amennyiben tanácstalanok lennénk a választást illetően, érdemes megszívlelnünk az alábbi 5 pontot, amelyekkel a Christie's szakértőinek tanácsait követhetjük.

 

Nem csak a stílus számít!

 

A keret kiválasztásakor tudnunk kell: nem csak a szín és az anyag a mérvadó. A keret segíthet a festmény állapotának megóvásában is, így célszerű olyat választani, ami a lehető legjobban képes ellátni ezt a feladatot. Ehhez alapvető fontosságú tudni, hogy évekig, évtizedekig ugyanazon a helyen lesz-e kiállítva az alkotás, galériában vagy egy gyűjtő otthonában lesz-e, ki lesz-e téve utazásnak vagy sem. Ezek mind olyan szempontok, amelyek mérlegelésekor érdemes szakértő segítségét is kikérni.

 

A festmény múltja sokat segíthet!

 

A festmény múltja, az eredeti keret stílusa segítségünkre lehet a döntés során. Érdemes a bekeretezendő alkotást összevetni azonos korszakban készült, hasonló stílusú képekkel is, megtekintve a keretezésüket. Ajánlatos galériákban, múzeumokban tájékozódnunk.

 

mng_19_sz_allando_kiallitas_2016nov9.jpg

Magyar Nemzeti Galéria - újrarendezett 19. századi állandó kiállítás

 

Nem mindig a hagyományos a legjobb választás!

 

A jó keret teljesen megváltoztathatja a műalkotást. Olykor a kreatív, játékos rámák jobban passzolnak a festményhez, mint a hagyományosak. Az egyik legfontosabb dolog, amit mindig figyelembe kell vennünk, hogy a műalkotás és a keret harmonizáljanak egymással, a keret feladata a benne lévő alkotás kihangsúlyozása, nem kívánat tehát, hogy elterelje a figyelmet a festményről. Azon túl, hogy a festmény és a kerete passzoljanak, arra is figyelnünk kell, hogy az egymás mellett kiállított képek keretei is összeilljenek.

 

2eae8668c2a8c46573f3fe8f581e2618.jpg

Enteriőr portrékkal

 

A keretnek fontos részét képezheti az üveg is!

 

Az üveg kiválasztásakor több szempontot is meg kell fontolnunk. Általánosságban elmondható, hogy ajánlott UV-szűrős üveget választanunk, mivel az hatékonyan tudja megvédeni festményünket a fény okozta ártalmaktól, mint például a színek fakóbbá válásától. A kevéssé tükröződő felület egyértelműen fontos a kép élvezetéhez. Ideális esetben a választott üveg nem teszi túl nehézzé a keretet, valamint nem túl törékeny, és benne a festmény biztonságosan szállítható.

 

Nem mindig van szükség keretre!

 

Esztétikai szempontokat figyelembe véve némely munka nem szorul keretezésre, ez természetesen a környezettől is függ. Amennyiben a festményt később áthelyezzük, még mindig lesz mód a keretezésére is.

 

 

 

Forrás: Christie's

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr6512408371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása