Rockzenészből virágművész
2017. február 16. írta: Sengaga

Rockzenészből virágművész

A japán művész, Azuma Makoto karrierjét az Ota piacon, Japán legnagyobb virágpiacán kezdte virágárusként. Makoto eredetileg azért érkezett Tokióba 1997-ben, hogy rockzenész legyen, azonban az alkalmi munkának induló virágpiaci munka végleg meghozta a kedvét a növényekkel való foglalatossághoz. Virágművészként 2002-ben kezdett el tevékenykedni, amikor a fotográfus Shiinoki Shunsketóval együtt megnyitották a JARDIN des FLEURS üzletüket Tokio szívében.

freunde-von-freunden-azuma-makoto-img298-841x692.jpg

Kép: Freunde von Freunden

A JARDIN des FLREURS nem egy hagyományos virágüzlet, hanem egy laboratórium, ahol előbb ütközünk bele egy műtőasztalba mint egy virágcsokorba. A steril környezetben lassan világossá válik: minden eszköz és környezeti tényező a tökéletes alkotás létrehozásának szolgálatában áll, így a speciális világítás, a pára, hőmérséklet, és a legkülönfélébb virágkertészeti szerszámok. Habár a technika számos ötletet és lehetőséget kínál, a fő isnpirációt mindig a növények adják.

freunde-von-freunden.jpg

Kép: Freunde von Freunden

 freunde-von-freunden-azuma-makoto-img363-861x692.jpg

Kép: Freunde von Freunden

freunde-von-freunden-azuma-makoto-img301-853x692.jpg

Kép: Freunde von Freunden

Azuma Makoto alkotásaiban a virágok egyediségét próbálja megragadni, és úgy tartja, az ember-alkotta tárgyak és a növények megfelelő harmóniája a növények sajátos szépségének hangsúlyozását eredményezi. Ez a gesztust szinte az összes alkotásában megjelenik legyen szó akár akrilozott, akár fémmekkel vegyített szobrairól.

dezeen_com.jpg

Kép: www.dezeen.com

installation-azuma-makoto-capsule-5-chamber-exhibition-artist-japanese-new-york-usa_dezeen_1568_9-936x669.jpg

Kép: www.dezeen.com

SHIKI1 (2016) alkotásában fenyőfát helyezett acélmentes keretbe, míg a Drop Time (2016) című kiállításában az elő-élettelen ellentéten túl az elmúlás problematikájára is reflektál. A tokiói kiállításon a művész 9 virágkompozíciót helyezett akril dobozokba, amivel nem csak a virágok törékeny életét akarta bemutatni, hanem azt a látatatlan változást is, amely pillanatról-pillanatra történik.

azuma-makoto-iced-flowers-designboom02.jpg

Kép: www.designboom.com

Exobiotanica projektjében (2014) a sztratoszférába küldött egy virágcsokrot és egy bonsai-t, hogy megfigyelje és dokumentálni tudja azok útját és szépséges elmúlását.

exobiotanica-azuma-makoto-capsule-5-chamber-exhibition-artist-japanese-new-york-usa_dezeen_936_0.jpg

exobiotanica-azuma-makoto-capsule-5-chamber-exhibition-artist-japanese-new-york-usa_dezeen_936_6.jpg

Képek: wetransfer.com

Azuma Makoto a megrendeléseken túl design tárgyakat és installációkat is készít, egy tavalyi projektjében egész Japán területén gyűjtött gombákat ötvözött és öntött be fémmel.

polypore-azuma-makoto-capsule-5-chamber-exhibition-artist-japanese-new-york-usa_dezeen_936_2.jpg

Kép: www.dezeen.com

Legújabb sorozata pedig a Damned Ikebana címet viseli, és hatalmas orchidea szobrokkal tiszteleg a tradicionális japán virágkötészet előtt. A zene és a növények közötti párhuzamra pedig akkor eszmélt rá, amikor felfedezte, hogy mindkettő pillanatnyi és egyedi.

azuma-makoto-floral-designs-0317-1.jpg

Kép: Azuma Makoto

Szerző: sengaga

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr9212264786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása