Emlék Budapestről
2017. január 02. írta: Sengaga

Emlék Budapestről

Még a téli időszakban is hemzsegnek a turisták Budapest belvárosában. Biztosan nem véletlen, hogy a világ egyik legromantikusabb városának választották a magyar fővárost, hiszen számtalan távoli ország lakója a csodájára jár a csípős hideg ellenére is. Budapest az építészeti remekműveken túl kávéházi kultúrájával és valami egészen megfoghatatlan „charm“-mal bűvöli el az embereket.  Aki legalább egyszer is ellátogatott Budapestre, szeretne annak sajátos bájából valamit magával vinni. A választás azonban néha igen nehéz, főleg ha nem szeretnénk valami általános és olykor giccsbe hajló ajándékot választani. Mi összegyűjtöttünk 4 ajándékötletet, amelyek nem csak magukon hordozzák Budapest sajátos hangulatát, hanem egyediek és barátságos áron megszerezhetőek.

 500901798_1.jpg

1983 Interparlamentáris Unió (I.) vágott blokk (3.200). Kikiáltási ár 1000 Ft

Kezdjük a sort egy 1000 forintért megvásárolható filatéliával. A parlament Budapest ikonikus épülete. A blokkot uraló kék a Szabadság térre és a Lipótváros modern épületeire emlékeztet, míg a sok kis zászló a Wesselényi- és Király utca fáradhatatlan nyüzsgését idézi. Aki tavasszal járt már ezeken a helyeken, biztosan tudna a filatéliát megpillantva élményeket mesélni!

 

matyas.jpg

2015. '1000 éves a Mátyás Templom' aranyozott fém emlékérem. Kikiáltási ár 4000 Ft

A vár talán legszebb éke a Mátyás templom, ahol minden fiatal lány elmereng egy pillanatra saját esküvőjéről. A templom 2015-ben ünnepelte 1000 éves fennállását, amely alkalomból aranyozott emlékérem is készült az épületről. Az érem pont olyan elegáns mint a monumentális templom, így méltó ajándék egy különleges emlékkel egybefűzve.

 

plakett_1.jpg

Fülöp Zoltán (1851-) 1978. 'Budapest - Parlament / Királyi szent ereklyék’. Kikiáltási ár 4000 Ft

A parlamentet ritkán ábrázolják részletében monumentalitásából adódóan. Ez az 1978-as plakett viszont azért is különleges, mert két, a parlamentre nagyon is jellegzetes motívumot emel ki: a kupoláját és fehér színét, amiről azonnal eszünkbe jut a teljes épület közvetlen környezetével. Az ezüst plakett könnyen elhelyezhető akár az íróasztalunk közelében is, így munka közben pihenés gyanánt elkalandozhatunk Budapesten akár egy hajóval a Dunán.

 

penz.jpg

Budapest 1921. 10f + 20f + 50f + 1K + 2K + 5K 'Sokszorosító Ipar Részvénytársaság’. Kikiáltási ár 1000 Ft

Feltehetőleg így nézett ki Budapest a század elején szecessziós épületeivel és gőzölgő feketéivel egy napos őszi reggelen. Akit a kissé rejtőzködő, olykor már máladozó épületek bűvöltek el Budapest szívében, semmiképp ne hagyja ki eme néhány régi papírpénz megszerzését. Egyedi és utánozhatatlan emléktárgyként szolgálnak, akárcsak a város rejtett kincsei.

Szerző: sengaga

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr5512092423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása