Műtárgyak a színek bűvöletében - bemutatjuk 2017 hivatalos színét!
2016. december 15. írta: Járfás Eszter

Műtárgyak a színek bűvöletében - bemutatjuk 2017 hivatalos színét!

 greenery.png

A téli zimankóban a színek hiányozhatnak leginkább az életünkből. A nappalok rövidek, a természet kopárabb, gyakori a szürkeség. A környezetünkben előforduló színek bizonyítottan hatással vannak a hangulatunkra, így aztán különösen fontos, hogy ezekben a téli hónapokban is odafigyeljünk arra, hogy  színes tárgyak által némi vidámságot csempésszünk a mindennapokba.

Az iparművészet alapvető célkitűzései közé tartozott és tartozik ma is, hogy az emberek környezetét élhetőbbé varázsolja, szépséget, harmóniát és minőséget hozzon az otthonokba. Nyílt titok, hogy a tárgyak, amelyekkel körülvesszük magunkat, funkciójukon túl hangulatot is közvetítenek felénk. Ennek az érzelmi befolyásolásnak pedig az egyik legfontosabb eszköze maga a szín. Nem is csak az egyes szín, sokkal inkább az egymás mellett felbukkanó színek kölcsönhatásai.

A Pantone nevű híres amerikai nyomdavállalat évek óta megválasztja az adott év színét. A választást gondos tanácskozás előzi meg, ugyanis a színekhez indoklás is tartozik. Figyelembeveszik az aktuális öltözködési trendeket, a kulturális, gazdasági és politikai újításokat, valamint a vásárlási szokásokat is. Nemrégiben közzétették 2017 meghatározó árnyalatát. Kíváncsiak, hogy mi lehet az? A műtárgy.com összeállításából kiderül!

Mielőtt azonban elárulnánk, tekintsük át az előző évek választásait! Nem is akárhogyan: minden árnyalat mellé egy-egy remekbe szabott (színes) műtárgyat ajánlunk, amelyet hamarosan hazavihetnek a licitálók, feldobva vele otthonuk egy szegletét.

 

2010 – Türkiz

 

A türkiz sokunk szívéhez közel áll. A Pantone ajánlása szerint ez a szín nyugtató hatású, segít eltávolodni a világ bajaitól, felidézi a trópusi vizeket, valamint jó érzéssel tölt el. A türkiz bizonyos kultúrákban a gyógyulás és a könyörület színe.

A műtárgy, amit ehhez az árnyalathoz ajánlunk, egy Nádor Judit terve alapján készült eozinmázas Zsolnay kakas a 20. század második feléből. Színjátszó felületével és játékos formájával garantált kedélyjavító hatással lehet tulajdonosára.

 

turkiz.png

Zsolnay kakas, 20. sz. második fele, kikiáltási ár: 36.000 Ft.

 

2011 - Loncvirág

 

Ez a rózsaszínes árnyalat bátorságot, magabiztosságot és életörömet sugall. Míg a türkiz a trópusi táj látványával elfeledteti a mindennapok ügyes-bajos dolgait, addig 2011 választott színe segít szembenézni azokkal, lendületesen, energikusan - írja a Pantone. Egyet kell értenünk a céggel, ez az árnyalat vidám és rendkívül nőies, éppen ezért egy rózsaszínes, nőies vonalvezetésű üvegkancsót választottunk mellé, ami a nagy múltú parádi üveggyártás 19. század végén készült darabja. Ez a finom tárgy a legtöbb hölgy szívét biztosan megdobogtatja majd.

lonc.png

Kancsó, 19. sz. vége, kikiáltási ár: 28.000 Ft.

 

2012 – Mandarin Tangó

 

„Szofisztikált, ugyanakkor drámai és csábító” - indokolta döntését a cég. Ha a loncvirágot energikusnak tartottuk, akkor tízszeresen igaz ez erre a pirosas narancs árnyalatra. A színt előszeretettel használják fel a nagynevű divattervezők, mivel azon túl, hogy egzotikus, nem mentes némi provokációtól sem.

A szín kedvelőinek egy 20. századi, geometrikus formákból építkező porcelán kaspót, és a hozzá tartozó aljat ajánljuk a figyelmébe, amelyen a kék és a narancssárga, valamint a különböző formájú díszítések együttese játékos összhatást kelt.

narncs.png

Kaspó és alj, 20. sz. eleje, kikiáltási ár: 22.000 Ft.

 

2013 – Smaragdzöld

 

A smaragdzöld napjainkban is egy kifejezetten divatos árnyalat, amely eleganciát és harmóniát sugároz. A smaragd drágakőről a luxus és a kifinomultság is az eszünkbe juthat.

Ezzel a háromdarabos pipere készlettel egy csipetnyi luxust és nagyvonalú eleganciát csempészhetünk a mindennapjainkba, amennyiben például egy fésülködőasztal közelébe helyezzük.

emerald.png

Pipere készlet (3 darabos), 20. sz., kikiáltási ár: 48.000 Ft.

 

2014 – Ragyogó orchidea

 

A fellendülés és a megújulás vibráló árnyalatával állunk szemben. Ez a szín bárhol is jelenik meg, legyen szó akár ruhadarabról, ékszerről vagy egy lakberendezési tárgyról, garantáltan odavonzza a tekinteteket. „Örömet, szerelmet és egészséget sugároz” - állítja a Pantone.

A mi választásunk jelen esetben egy pompás díszvázára esett. A 19. század végére datálható tárgy gyémántmetszett lila üvegből, valamint sárgaréz szerelékből áll, fogantyúi hattyút formáznak.

lila.png

Díszváza, 19. sz. vége, kikiáltási ár: 120.000 Ft.

 

2015 – Marsala

 

A 2015-ös év színének már a neve is izgalmas, Marsala ugyanis egy szicíliai város, valamint egy likőrbor fajta. Ez a földközeli, telített tónus meleg, otthonos hangulatot áraszt, ugyanakkor kifejezetten erőt sugárzó. Az előző évek színeihez képest itt egy markáns, már-már férfias minőséggel találkozunk.

A letisztult vonalvezetésű Moser csiszolt üveg váza egyszerűen nagyszerű. A fény játéka által válik igazán érdekessé. Férfias és nőies térben is megállná a helyét.

marsalakk.png

Moser váza, 1930 k.,kikiáltási ár: 55.000 Ft.

 

2016 – Rózsakvarc és hűvöskék

 

Ez eddig az első eset, amikor a cég két színt választott egyszerre. A párosítás nyugalmat és békét sugároz, ami különösen áldásos a modern életformának köszönhető folyamatos rohanásban. A két szín továbbá a nemek közti egyenlőséget is hivatott jelezni. Az általunk választott Fischer Ignácz porcelánfajansz dísztányér virágmotívumos festésében az aranyon túl a kék és a rózsaszín dominál.

paros.png

Fischer Ignácz dísztál, 1870 k., kikiáltási ár: 120.000 Ft.

 

2017 – Fényes zöld (Greenery)

 Elérkeztünk hát az előttünk álló év hivatalos színéhez,  ami a természet frissességét idéző zöld árnyalat, az új kezdetek szimbóluma. A tavasz első napjait juttathatja az eszünkbe, arra késztet, hogy vegyünk egy mély lélegzetet, és tegyünk egy sétát a természetben. (Pláne, ha majd kizöldül...)

Gorka Géza hasonló árnyalatban készült mázas cserép kaspója üdítő hatással bír a szem számára, egy kis szobanövénnyel a lakás dísze lehet, ami frissességet és életet áraszt.

greenery.png

 

 

Gorka Géza kaspó, 20. sz. közepe, kikiáltási ár: 24.000 Ft.

 

Reméljük 2017 a színéhez méltóan mindenki számára tartogat majd valami üdítő és kellemes újdonságot!

 

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2012048841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása