Képzőművészeti falatozások a karácsonyi menüsor előtt
2016. december 15. írta: Járfás Eszter

Képzőművészeti falatozások a karácsonyi menüsor előtt

Ha Karácsony, akkor családi összejövetelek, ha családi összejövetelek, akkor hangulatos beszélgetések és közös étkezések az asztal körül, többfogásos menüsorok, halászlé, töltött káposzta, beigli, zserbó - és folytathatnánk a sort a végtelenségig, hiszen ahány ház, annyi szokás. Bevásárlólisták születnek, előkerülnek a családi receptek, sütemény illata tölti be az otthonokat.  Persze nem mindenkinek jut ideje fejedelmi lakomák és desszert-költemények létrehozására, az ételek azonban így vagy úgy, de általában megjelennek az ünneplések közepette és a rokonlátogatások során.

 

A konyhai munkálatokban nem tudunk segíteni, és még van is egy kis idő az ünnepi lakomákig, ezért aztán a műtárgy.com-nál úgy gondoltuk, hogy ínyencségekkel kedveskedünk az Olvasóinknak, nevezetesen olyan aukciós tételekkel, amelyeken ételekkel találkozhatunk. Mindent a szemnek, a válogatás garantáltan bűntudat nélkül fogyasztható!

 

Közhely, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, mégis a legtöbbünknek meggyűlik a gondja vele a nap eleji rohanásban. Margit Zsófia 2007-es képe a ráérős reggelik emlékét idézheti fel bennünk, amikor még arra is van időnk, hogy tükörtojással lepjük meg a családtagjainkat vagy éppen saját magunkat. A festmény meleg tónusai otthonos hangulatot árasztanak, könnyen el tudnánk képzelni egy családi étkező ékeként. Ki tudja, ránézve talán nem felejtenénk el a mondást: "Reggelizz, úgy mint egy király..."

500883947_139.jpg

Margit Zsófia, Cím nélkül, 2007, kikiáltási ár: 140.000 Ft.

 

 

Eperjesi Ágnes sorozatából egész hétre meríthetünk menü-ötleteket, de talán még jobban járunk, ha a szemünket legeltetjük élvezettel a frappáns nyomatokon. Leves-rajongóknak és a fiatalos design kedvelőinek kötelező!

 

500883900_92_1_1.jpg

 

 Eperjesi Ágnes, Heti étrend, 2000, kikiáltási ár: 1.800.000 Ft.

 

Filp Csaba szívesen fest realisztikusan ábrázolt zöldségeket és gyümölcsöket. Ez a csendélete is már-már fotószerű. Fennáll a veszély, hogy ránézve megkívánjuk a gyümölcsöt vagy a péksütiket. Esetleg a magvakat. Vitathatatlanul az egyik kedvenc részletünk a képen a sütemények alatti kékmintás porcelántányér, ami remekül harmonizál az abrosz fehérségével.

500883967_159.jpg

Filp Csaba, Csendélet, 2001, kikiáltási ár: 150.000 Ft.

 

 

Végül pedig következzen Schéner Mihály Mézeskalácshuszárok című alkotása, ami már pusztán a címe miatt is abszolút megérdemelten szerepel a válogatásunkban, de a hab a tortán – hogy ilyen gasztronómiai hasonlattal éljünk – természetesen az, hogy a festmény pont olyan kedves és vidám, mint amilyen az ünnep maga. Egyetlen bánatunk, hogy mézeskalácsillatot nem tudunk mellékelni.

 

500883926_118.jpg

Schéner Mihály, Mézeskalácshuszárok, 2003, kikiáltási ár: 220.000 Ft.

 

Egészségükre! Reméljük mindenki jóllakott a vizuális gasztronómiai-képzőművészeti kalandozáson, és készen áll a tényleges ünnepi étkezésekre, ki-ki a szerettei körében.

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://mutargy.blog.hu/api/trackback/id/tr2012045645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása